Lampen in uw badkamer

 Badkamer lamp

Elk huishouden ziet er anders uit. U heeft misschien kinderen of u heeft geen kinderen. U bent getrouwd of u bent single. Er zijn dus vele mogelijkheden. Net zoals voor de badkamer. Deze verschilt in elk huishouden. Van groot tot klein en van hoog tot laag. Om te weten waar u uw lampen het best op kunt hangen in de badkamer is het belangrijk de IP-waardes te begrijpen.

Een IP-waarde is een mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur. De IP-aanduiding bestaat uit twee cijfers, het eerste staat voor de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede staat voor de beschermingsgraad tegen vocht.

Het is dus belangrijk hier rekening mee te houden. Dit om ongemakken in de badkamer te voorkomen.

De badkamer is verdeeld in vier zones. Zone 0, 1, 2 en 3. Voor elke zone gelden andere regels wat betreft verlichting.

Zone 0
Dit is het gebied van de badkuip en de douche zelf. Dit is de meest kwetsbare zone, dus moet hier extra op de maximale voltage worden gelet. Maximaal 12 volt is geschikt voor zone 0. De IP-waarde moet een minimum hebben van IP67. Dit betekent dat het stofdicht is en beschermd is tegen onderdompeling gedurende 30 minuten.

Zone 1
Dit is het gebied boven het bad tot een hoogte van 2,25 meter vanaf de vloer gemeten. In deze zone moet de IP-waarde een minimum hebben van IP44.

Zone 2
Dit is de eerste zone buiten de douche of badkuip. De breedte van het gebied is 0,6 meter en de hoogte 2,6 meter. Ook het gebied rond de wastafel met een straal van 0,6 meter hoort tot zone 2. De minimale IP-waarde is IP44. Bij meer dan 2,6 meter hoog, is het minimum IP21.

Zone 3
Dit zijn de overige gebieden, rondom de wasbak en/of het badkamermeubel. In dit gebied hoeft niet aan een minimale IP-waarde voldaan te worden.

De meest voorkomende IP-waardes zijn:
IP44 Spatwaterdicht
IP55 Spatwaterdicht en stofvrij
IP64 Stofdicht en beschermd tegen opspattend water (iets meer dan bij IP55)
IP65 Stofdicht en beschermd tegen waterstralen
IP67 Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten
IP68 Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water
 

Disclaimer
Copyright
Algemene voorwaarden
LiL.nl facebook LiL.nl twitter LiL.nl pinterest

Klanten beoordelen ons met 7.7 van 10 op basis van 2887 klantbeoordelingen en keuze van 1 t/m 10
Bekijk hier alle reviews